Burgemeester de Kockstraat 21 | 7861 AA Oosterhesselen | Tel: 0524 581543

 

Bewind

Bewindvoering of onderbewindstelling heeft betrekking op het vermogen van een persoon. Als iemand door zijn lichamelijke of geestelijke toestand niet meer zijn financiƫle zaken kan regelen, dan kan hij zijn goederen en geld onder bewind laten stellen. De rechter stelt een bewindvoerder aan, die het vermogen van de onder bewind gestelde beheert. Het gevolg is dat de onder bewind gestelde niet meer zelfstandig mag beslissen over zijn vermogen. Met andere woorden, er mag niets meer verkocht worden zonder toestemming van de bewindvoerder. Goederen die je al hebt, kun je niet kopen. Wel verkopen, daarom staat in de wet dat de onderbewindgestelde geen goederen kan verkopen.
Omdat de bankrekening meestal ook onder het bewind valt, kan de onderbewindgestelde niet over zijn geld beschikken en dus geen aankopen doen. Maar de bewindvoerder heeft ook als taak dat de onderbewindgestelde verzorgd wordt. De onderbewindgestelde krijgt dan wel geld om bijvoorbeeld de dagelijke boodschappen te doen.
Het is ook mogelijk een beperkt bewind in te stellen. Dan wordt over een bepaald deel van het vermogen bewind gevoerd, bijvoorbeeld het spaargeld of het onroerend goed.
Bewindvoering wordt niet in een register bijgehouden.